S’entén per editorials depredadores les que, emparant-se sota el paraigua de l’accés obert, tenen una reputació dubtosa motivada perquè semblen estar més interessades a cobrar APC que a publicar amb criteris de qualitat. De fet, no solen oferir els serveis editorials característics entre els editors de revistes, serveis com són la indexació de les revistes en bases de dades o el procés de revisió per iguals que verifica la qualitat dels articles. A vegades s’ofereixen als potencials autors per a publicar-ne l’obra, per exemple, es dirigeixen als alumnes de doctorat per a oferir-los publicar-ne la tesi.

Et recomanem evitar aquestes editorials perquè unir-hi el teu nom o la teua obra pot resultar-te contraproduent.

Per a comprovar si una editorial és considerada depredadora pots consultar el Directory of Open Access Journals (DOAJ), aquest portal conté més de 12.000 revistes d’accés obert considerades de qualitat perquè compleixen els criteris establits, totes aquestes tenen procés de revisió per iguals i moltes estan indexades en bases de dades.

En el portal Think, Check Submit trobaràs una Llista de verificació que t’ajudarà a avaluar la qualitat de les revistes per a decidir on t’interessa publicar i evitar els depredadors.